top of page

5 Tips voor beginnende fotografen

  • Foto van schrijver: Fleur Van Aalst
    Fleur Van Aalst
  • 2 mei
  • 3 minuten om te lezen

Bijgewerkt op: 8 mei

Net begonnen als fotograaf? Dan komt er veel op je af: welke apparatuur heb je nodig, hoe bouw je een portfolio op en waar vind je je eerste klanten?


Hier zijn 5 praktische tips die je helpen om sterk van start te gaan als beginnend fotograaf.


Fotografie tips. Tips voor beginnende fotografen.

Let op: deze pagina bevat affiliate links. Als je iets koopt via deze links, ontvang ik een kleine commissie, zonder extra kosten voor jou.


1. Je hebt niet de meest dure camera nodig

Het is verleidelijk om jezelf te vergelijken met andere fotografen en de apparatuur die zij gebruiken. Maar iedereen begint ergens, met andere middelen, een ander budget en op een ander tempo. Je hebt niet


Zelf begon ik met een tweedehands Canon M50 en een standaard kit lens (€400). Later stapte ik over op een lens met een vaste brandpuntsafstand (prime lens). Een kleine upgrade die direct zorgde voor een betere scherptediepte.


Verder heb ik in het begin ook regelmatig apparatuur gehuurd via Budgetcam, om te ontdekken wat bij me paste zonder meteen grote investeringen te doen.


Wat ik naast m’n camera al snel onmisbaar vond:

  • Een reflectiescherm – super handig om fel licht te diffusen of om bij te sturen.

  • Een tether kabel (let op de juiste aansluiting!) – om direct op je laptop mee te kijken.

  • Een snelle SD-kaart – zodat je camera niet vastloopt bij continu schieten (of video opnames).

  • Extra batterijen en een powerbank – vooral tijdens shoots op locatie écht onmisbaar.

  • Een harde schijf - heb altijd een back-up van je beelden zowel op je computer als extern.


Pas na twee jaar ben ik overgestapt naar de Canon R6ii, waar ik nu mee werk.


2. Maak portfolio werk dat bij jouw droomopdrachten past

Maak vrij werk dat past bij de richting waarin je wilt groeien. Wil je fashion shoots doen? Organiseer dan portfolio shoots met modellen en styling. Wil je ondernemers fotograferen? Bied dan een paar gratis branding shoots aan in ruil voor gebruik van de beelden. Laat zien wat je wilt aantrekken.


3. Deel je werk, ook als het niet perfect is

Zichtbaarheid is belangrijker dan perfectie. Zet je werk online, vraag om feedback en wees consistent. Gebruik Instagram, TikTok en eventueel LinkedIn om je proces te delen, dat helpt om connecties op te bouwen én vertrouwen te winnen.


4. Bouw aan een creatief netwerk

Fotografie doe je niet alleen. Of je nu portfolio shoots doet of met klanten werkt: het is goud waard om mensen te kunnen aanraden. Dat toont professionaliteit én versterkt je netwerk.


Zie andere fotografen, modellen, visagisten of stylisten niet als concurrenten, maar als mogelijke samenwerkingspartners. Goede plekken om andere creatives te vinden:

  • Linkmode.nl – een platform dat ik zelf heb opgezet om het makkelijker te maken elkaar te vinden voor shoots.

  • Instagram – kijk wie anderen taggen, reageer en stuur eens een DM.

  • Facebook groepen.


5. Laat mensen weten dat je te boeken bent (en blijf het herhalen)

Je eerste klanten komen vaak via je eigen netwerk: vrienden, familie, oud-collega’s of mensen die je online volgen.Maar hier komt de belangrijkste les: mensen zien en onthouden niet alles wat je post.


Je denkt misschien: "Ik heb het toch al een keer gezegd?". Maar de realiteit is: mensen scrollen snel, zijn druk en zien lang niet al je content. Als jij niet regelmatig benoemt dat je beschikbaar bent, denken ze er simpelweg niet aan.


Daarom: blijf het herhalen. Laat vaker zien wát je doet, dát je te boeken bent en voor wie. Niet op een schreeuwerige manier, maar door het subtiel te verweven in je content, je bio, je captions, je verhalen.


Praktische manieren om je eerste klanten te vinden:

  • Zet een oproep op je eigen Instagram of LinkedIn met voorbeelden van je werk.

  • Vraag bekenden of ze je kunnen doorverwijzen.

  • Bied tijdelijk een 'pilot' aan met een lage instapdrempel.

  • Werk met lokale ondernemers of kleine merken, vaak zoeken zij betaalbare beelden.

  • Vraag tevreden klanten om een review of doorverwijzing.


Bonus:

Je tarief bepalen. Dat is lastig, vooral in het begin. Ik heb een complete gids geschreven over het bepalen van je tarief als creative freelancer.


Check ‘m hier: prijsguide



Tot slot

Starten als fotograaf is zoeken, leren en veel proberen. Ik wens je heel veel succes in deze spannende periode. Als je vragen hebt, kan je me altijd een berichtje sturen.







Over mij

Hi! Ik ben Fleur, fotograaf en videograaf, voornamelijk actief in de mode- en eventindustrie. Mijn stijl is minimalistisch en tijdloos, met een creatieve twist. Check mijn portfolio hier.


Naast mijn werk achter de camera ben ik ook oprichter van LINKMODE, een community die creatives helpt elkaar makkelijker te vinden voor samenwerkingen.


 
 
bottom of page